Urząd Miasta Nowego Sącza

Kontakt: Rynek 1, 33-300 Nowy Sącz, tel. +48 18 443 53 08, +48 18 44 86 500

Wtorek, 30 września 2025 r.    Imieniny obchodzą: Hieronim, Zofia, Felicja, Wera

29 września 2025 (poniedziałek) od 14.00, telefony stacjonarne Urzędu Miasta będą nieczynne.
W tym czasie kontakt telefoniczny z urzędem będzie niemożliwy zarówno dla petentów, jak i urzędników.

Kategoria: Gospodarka odpadami

Kompost, czyli czarne złoto

Często zadajemy sobie pytanie co zrobić z bioodpadami powstającymi w naszych gospodarstwach domowych. Rozwiązaniem tego problemu jest kompostowanie, gdyż jest to przyjazny środowisku, tani i prosty sposób pozbycia takich odpadów jak trawa i liście. To co wyrzucamy do śmieci i spisujemy na straty możemy zamienić w doskonały nawóz, który spowoduje, iż rośliny w naszych ogrodach będą rozkwitać. Kompostownik zajmuje mało miejsca i nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, a zarazem jest najbardziej przyjazną dla środowiska formą zagospodarowania odpadów zielonych, gdyż nie wymaga użycia energii, transportu, opakowań itd.
 

Kompostownik

 

Jak założyć kompost w ogrodzie?


Najważniejsza jest lokalizacja. Twój kompost powinien być blisko grządek, aby nie trzeba go wiele nosić. W permakulturze przywiązuje się uwagę do wygody ogrodnika — praca w twoim ogródku powinna być przyjemna.

Po drugie, powinien znajdować się w miejscu zacienionym. W ten sposób nie będzie zbyt szybko wysychać, ani się przegrzewać. Zwróć uwagę, czy nie będzie narażony na działanie wiatru i duże opady (np. lokalizacja pod rynną nie jest wskazana). Możesz umieścić go w pobliżu drzewa, jednak dobrze jest, aby korzenie nie wrastały w kompost. W przeciwnym wypadku drzewo uzależni się od obecności pryzmy w tym miejscu i jeśli zapragniesz ją usunąć, drzewo może obumrzeć.

Uwaga prawna: mały kompostownik, czyli do 10 m3 powinien znaleźć się w odległości nie mniejszej niż 7,5 m od granicy działki, a 15 m od domu sąsiada. Jeśli chcesz postawić większy kompostownik, musisz odsunąć go na odległość 30 m.

Jak zrobić kompost

Gdy masz już wybrane miejsce, czas przejść do tworzenia pryzmy. Kompost warto obudować. Zgodnie z zasadą zero waste, wykorzystaj to, co masz: mogą to być stare cegły, pustaki, albo deski. Pamiętaj jednak, aby je zaimpregnować pokostem lnianym, który uchroni drewno przed działaniem wilgoci.

U podstawy twojej pryzmy musi znaleźć się drenaż, w którego roli świetnie sprawdzają się zrębki drzewne, drobna kora, gałązki drzew i krzewów, trociny i słoma. Rozluźniają one kompost, dzięki czemu jest on natleniony i nie stoi w nim woda. Kompostowanie nie jest równoznaczne z gniciem!

Na tak powstałe podłoże możesz zacząć wsypywać resztki ogrodnicze i kuchenne, które z biegiem czasu będą przemieniać się w czarne złoto. Miej jednak na uwadze, że potrwa to długo. Założony w tym roku kompost, jeśli będzie dobrze prowadzony, będzie mógł zasilić twoje rośliny najwcześniej na wiosnę w przyszłym roku. Potem z kolejnym rokiem będzie już znacznie łatwiej.


Co się nadaje na kompost

Nie wszystko, co organiczne, może trafić na pryzmę. Najlepiej nadają się:

  • trawa - świeżo skoszoną zawsze wstępnie podsusz. Układaj ją korzeniami w górę;
  • papier i tektura - usuń z nich wszystkie taśmy i folie, unikaj nadruków;
  • popiół drzewny - jeśli masz pewność, że jest czysty, a do jego wytworzenia nie użyto chemicznej rozpałki, to jest to źródło fosforu, magnezu, potasu i wapnia;
  • odpadki z prac ogrodowych - jeśli nie są to porażone chorobą gałązki czy liście.

Ostrożnie z:

  • produktami gotowanymi - niewielkie ilości warzyw z bulionu nie zaszkodzą, ale ogólnie kompost będzie miał problem ze strawieniem ich ze względu na denaturację (ścięcie się struktur składników w produktach pod wpływem temperatury). Zawsze przykrywaj je liśćmi lub trawą, żeby nie zachęcać gryzoni do ucztowania w resztkach robaczywymi owocami. Jeśli nie chcesz, aby kolonia pasożytów się rozrosła, lepiej wstępnie osobno wymieszaj zebrane owoce z wapniem, podlej wodą i dopiero po paru dniach przerzuć do kompostu;
  • chore warzywa i owoce liśćmi olchy, gruszy, brzozy, orzecha, dębu, igliwiem - spowalniają rozkład materii organicznej i zakwaszają kompost;
  • mięsem i nabiałem - czasem spotkasz się z opinią, że w żadnym wypadku nie powinno się dodawać ich do kompostu. Tłuszcze odzwierzęce jełczeją, a nieświeże mięso jest siedliskiem groźnych drobnoustrojów. Jeśli jednak masz spory kompost i jedynie raz na długi czas dodasz do niego odrobinę mięsa, nic się nie wydarzy. Dla pewności możesz przesypać je wapniem i przykryć warstwą innych odpadków, aby nie zalęgły się muchy.

Nie kompostujemy:

  • octu i solanki spod kiszonek - zabijają cenne mikroorganizmy w glebie i kompost przestaje pracować;
  • skórki z bananów i cytrusów - zawierają dużą ilość pestycydów i rozkładają się przez wiele lat;
  • torebki z herbaty - w większości przypadków wykonane są z mieszanek plastiku, ponadto zawierają metalowy spinacz;
  • kolorowe gazety - farby drukarskie są toksyczne;
  • odchody zwierząt domowych - mogą być źródłem niebezpiecznych dla ludzi pasożytów.

Autor: AM
Źródło: WGK
Dodano: 2022-07-12 14:41:22

Warto zobaczyć:

Centrum Informacji Turystycznej Budżet obywatelski Nowego Sącza dotacje-ochrona-srodowiska Zwiazek Powiatów Polskich Programy realizowane ze środków z budżetu państwa e-PUAP Nowosądeckie Forum Seniorów Nowosądecka Karta Rodziny Interwencja w sprawach nieporządku na terenach miejskich Stowarzyszenie Sądecki Obszar Funkcjonalny Punkt konsultacyjno-informacyjny programu Czyste Powietrze Realizujemy zadanie finansowane ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska Młodzieżowa Rada Miasta Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

Copyright © 2002-2025 Urząd Miasta Nowego Sącza WCAG 2.0 (Level AAA) W3C

Polityka Prywatności i Cookies