Kategoria: Gospodarka odpadami
Często zadajemy sobie pytanie co zrobić z bioodpadami powstającymi w naszych gospodarstwach domowych. Rozwiązaniem tego problemu jest kompostowanie, gdyż jest to przyjazny środowisku, tani i prosty sposób pozbycia takich odpadów jak trawa i liście. To co wyrzucamy do śmieci i spisujemy na straty możemy zamienić w doskonały nawóz, który spowoduje, iż rośliny w naszych ogrodach będą rozkwitać. Kompostownik zajmuje mało miejsca i nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, a zarazem jest najbardziej przyjazną dla środowiska formą zagospodarowania odpadów zielonych, gdyż nie wymaga użycia energii, transportu, opakowań itd.
Jak założyć kompost w ogrodzie?
Najważniejsza jest lokalizacja. Twój kompost powinien być blisko grządek, aby nie trzeba go wiele nosić. W permakulturze przywiązuje się uwagę do wygody ogrodnika — praca w twoim ogródku powinna być przyjemna.
Po drugie, powinien znajdować się w miejscu zacienionym. W ten sposób nie będzie zbyt szybko wysychać, ani się przegrzewać. Zwróć uwagę, czy nie będzie narażony na działanie wiatru i duże opady (np. lokalizacja pod rynną nie jest wskazana). Możesz umieścić go w pobliżu drzewa, jednak dobrze jest, aby korzenie nie wrastały w kompost. W przeciwnym wypadku drzewo uzależni się od obecności pryzmy w tym miejscu i jeśli zapragniesz ją usunąć, drzewo może obumrzeć.
Uwaga prawna: mały kompostownik, czyli do 10 m3 powinien znaleźć się w odległości nie mniejszej niż 7,5 m od granicy działki, a 15 m od domu sąsiada. Jeśli chcesz postawić większy kompostownik, musisz odsunąć go na odległość 30 m.
Jak zrobić kompost
Gdy masz już wybrane miejsce, czas przejść do tworzenia pryzmy. Kompost warto obudować. Zgodnie z zasadą zero waste, wykorzystaj to, co masz: mogą to być stare cegły, pustaki, albo deski. Pamiętaj jednak, aby je zaimpregnować pokostem lnianym, który uchroni drewno przed działaniem wilgoci.
U podstawy twojej pryzmy musi znaleźć się drenaż, w którego roli świetnie sprawdzają się zrębki drzewne, drobna kora, gałązki drzew i krzewów, trociny i słoma. Rozluźniają one kompost, dzięki czemu jest on natleniony i nie stoi w nim woda. Kompostowanie nie jest równoznaczne z gniciem!
Na tak powstałe podłoże możesz zacząć wsypywać resztki ogrodnicze i kuchenne, które z biegiem czasu będą przemieniać się w czarne złoto. Miej jednak na uwadze, że potrwa to długo. Założony w tym roku kompost, jeśli będzie dobrze prowadzony, będzie mógł zasilić twoje rośliny najwcześniej na wiosnę w przyszłym roku. Potem z kolejnym rokiem będzie już znacznie łatwiej.
Co się nadaje na kompost
Nie wszystko, co organiczne, może trafić na pryzmę. Najlepiej nadają się:
Ostrożnie z:
Nie kompostujemy:
Autor: AM
Źródło: WGK
Dodano: 2022-07-12 14:41:22