Kontakt: Rynek 1, 33-300 Nowy Sącz, tel. +48 18 443 53 08, +48 18 44 86 500

Sobota, 04 października 2025 r.    Imieniny obchodzą: Rozalia, Franciszek, Konrad

Kategoria: Komunikaty Biura Prezydenta

"Kociołek Galicyjski" - wielkie ucztowanie

W Miasteczku Galicyjskim, z inicjatywy Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu, odbyła się nowa kulinarna impreza konkursowa "Kociołek Galicyjski". Podczas imprezy, miłośnicy sztuki kulinarnej mogli skosztować wyrobów kuchni polskiej, a także żydowskiej, niemieckiej, łemkowskiej i romskiej.
Do Nowego Sącza ze sztandarowymi wyrobami, potrawami i wypiekami, reprezentującymi poszczególne kuchnie przyjechali prawdziwi znawcy i pasjonaci, pielęgnujący kulinarne tradycje Sądecczyzny.



Na gości czekały między innymi: pachnący bigos, żur z białą kiełbasą, sycące gulasze, pierogi, kluchy, golonki czy też kiełbaski w aromatycznych sosach. Nie zabrakło oczywiście pajdy wiejskiego chleba, także tego wypiekanego z razowej mąki posmarowanego prawdziwym smalcem lub twarożkiem. Prawdziwa kulinarna biesiada nie mogła się obejść bez słodkości - pachnących kołaczy, wiejskich drożdżówek, serników, kruchych placków z owocami.



Imprezie towarzyszył kiermasz produktów regionalnych (można było kupić między innymi pyszny miód z Kamiannej), a także występy Zespołu Regionalnego "Mali Mystkowianie" i Regionalnego Zespołu Pieśni i Tańca "Małe Łącko". Podczas "Kociołka Galicyjskiego" odbył się również konkurs na najsmaczniejszą potrawę. Jury w składzie: Maria Brylak-Załuska, Leszek Horwath (przewodniczący) - redaktor naczelny portalu www.potrawyregionalne.pl, Tomasz Michałowski z Urzędu Miasta w Nowym Sączu, Krzysztof Ruchała (Restauracja Bohema Nowy Sącz) i Robert Ślusarek - dyrektor Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu, oceniło 9 potraw. Jury wzięło pod uwagę estetykę, wygląd i sposób prezentacji potrawy, głębię smaku (smak, zapach, konsystencja potrawy), powiew tradycji (sposób wykonania, pochodzenie produktów) i siłę doznań (sytość, przyjemność i satysfakcja z konsumpcji potrawy).



Najwięcej punktów (88) otrzymał Sah - potrawa kuchni romskiej, którą do Nowego Sącza przywiozła Krystyna Andrasz, żona prezesa Stowarzyszenia Kulturalno-Społecznego Romów "Centrum Kultury Romów" w Polsce. Jej też przypadła nagroda specjalna portalu Potrawy Regionalne.pl - Anioł Potraw Regionalnych za anielski smak potrawy. Drugie miejsce i 81 pkt. komisja przyznała Katarzynie Sułkowskiej z Gospodarstwa Agroturystycznego "U Sułków" z Wyskitnej koło Grybowa za chłodnik. Na trzecim miejscu (79 pkt.) uplasował się Ski Hotel Sucha Dolina. Znawcy tematu docenili pierogi łomnicańskie. Imprezie patronował prezydent Nowego Sącza Ryszard Nowak.



Foto: Iga Michalec

Autor: -
Dodano: 2009-07-30 00:00:00

Warto zobaczyć:

Centrum Informacji Turystycznej Budżet obywatelski Nowego Sącza dotacje-ochrona-srodowiska Zwiazek Powiatów Polskich Programy realizowane ze środków z budżetu państwa e-PUAP Nowosądeckie Forum Seniorów Nowosądecka Karta Rodziny Interwencja w sprawach nieporządku na terenach miejskich Stowarzyszenie Sądecki Obszar Funkcjonalny Punkt konsultacyjno-informacyjny programu Czyste Powietrze Realizujemy zadanie finansowane ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska Młodzieżowa Rada Miasta Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

Copyright © 2002-2025 Urząd Miasta Nowego Sącza WCAG 2.0 (Level AAA) W3C

Polityka Prywatności i Cookies