Kategoria: Komunikaty Biura Prezydenta
III Małopolski Festiwal Smaku
Małopolski Festiwal Smaku to cykliczne przedsięwzięcie mające na celu promocję małopolskich producentów, produktów lokalnych i tradycyjnych oraz potraw regionalnych.
W wybranych miastach regionu organizowane są kiermasze półfinałowe podczas których małopolscy producenci artykułów rolno-spożywczych prezentują swoje wyroby. Laureaci wyłonieni podczas półfinałów zostają zaproszeni do udziału
w kiermaszu finałowym organizowanym we wrześniu na Placu Wolnica w Krakowie.
Zapraszamy małopolskich producentów żywności do udziału w Małopolskim Festiwalu Smaku, organizowanym po raz trzeci przez Samorząd Województwa Małopolskiego.

Terminy kiermaszów
1) półfinał krakowski w ramach „Święta Chleba” odbywającego się w dniach 9-10 czerwca 2007r.(sobota/niedziela) na Placu Wolnica w Krakowie (dla wystawców z Krakowa oraz z powiatów: krakowskiego, proszowickiego, miechowskiego, wielickiego, myślenickiego),
2) półfinał nowosądecki w ramach XV Międzynarodowego Festiwalu Dziecięcych Zespołów Regionalnych - Święto Dzieci Gór odbywającego się dnia 29 lipca 2007r. (niedziela) na sądeckim rynku (dla wystawców
z Nowego Sącza i powiatów: nowosądeckiego, limanowskiego, gorlickiego),
3) półfinał oświęcimski w ramach Tygodnia Kultury Beskidzkiej odbywającego się dnia 5 sierpnia 2006r. (niedziela) w Oświęcimiu (dla wystawców z Oświęcimia i powiatów: oświęcimskiego, chrzanowskiego, olkuskiego, wadowickiego, suskiego),
4) półfinał zakopiański w ramach XXXIX Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich odbywającego się dnia 18 sierpnia 2006r. (sobota) w Zakopanem (dla wystawców z Zakopanego i powiatów: tatrzańskiego, nowotarskiego),
5) półfinał tarnowski w ramach Tarnowskiej Parady Konnej odbywającej się
2 września w Klikowej/Tarnowa (dla wystawców z Tarnowa i powiatów: tarnowskiego, dąbrowskiego, brzeskiego, bocheńskiego),
Wwlki finał odbędzie się w dniach 15-16 września (sobota/niedziela) na Placu Wolnica w Krakowie (dla laureatów konkursu i plebiscytu wyłonionych podczas kiermaszów półfinałowych o których mowa w pkt 1-5).

Wystawcy
1. producenci wyrobów spożywczych prowadzący zarejestrowaną działalność gospodarczą,
2. restauracje, w tym restauracje hotelowe,
3. koła gospodyń wiejskich,
4. gospodarstwa agroturystyczne,
5. stowarzyszenia i inne organizacje,
6. osoby fizyczne.
Kategorie
1) przetwory owocowe i warzywne,
2) wyroby piekarnicze i cukiernicze,
3) sery i inne przetwory mleczne,
4) wędliny oraz przetwory mięsne,
5) inne produkty,
6) gotowe dania i potrawy wykonane indywidualnie przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i inne organizacje, osoby fizyczne,
7) najatrakcyjniejsze danie restauracyjne (nie będące wyprodukowanym daniem gotowym, dostępnym w sprzedaży detalicznej, a jedynie w restauracjach, w tym również hotelowych).
Terminy zgłoszeń
1) półfinał krakowski – do dnia 1 czerwca 2007r.
2) półfinał nowosądecki – do dnia 20 lipca 2007r.
3) półfinał oświęcimski – do dnia 27 lipca 2007r.
4) półfinał zakopiański – do dnia 9 sierpnia 2007r.
5) półfinał tarnowski – do dnia 24 sierpnia 2007r.
6) kiermasz finałowy – do dnia 25 sierpnia z wyjątkiem laureatów wyłonionych
w Tarnowie, którzy mogą się zgłaszać do udziału w kiermaszu finałowym
w terminie do dnia 4 września 2007r.

Podczas kiermaszów eksperci kulinarni oceniać będą zgłoszone do konkursu produkty, w poszczególnych kategoriach. W komisji oceniającej produkty zasiądą znani z mediów szefowie kuchni renomowanych restauracji.
Publiczność, poprzez głosowanie nagradzać będzie te przysmaki, które najbardziej jej smakowały. Wśród tych, którzy oddadzą głos w plebiscycie rozlosowane zostaną atrakcyjne nagrody ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
Podczas Festiwalu można będzie zobaczyć tradycyjne produkty z całej Małopolski, poznać ich receptury i tradycje z nimi związane, spróbować, kupić, zagłosować na te najlepsze i wygrać nagrody.
16 września br. (niedziela) podczas kiermaszu finałowego w Krakowie odbędzie się pokaz kulinarny w wykonaniu małopolskich restauracji. Podczas pokazu restauracje samodzielnie przygotują na stanowiskach gastronomicznych potrawę
z wykorzystaniem małopolskich produktów lokalnych i tradycyjnych. O udziale
w pokazie decyduje kolejność zgłoszeń.

Karty zgłoszeń, adresy na które należy przesyłać zgłoszenia oraz informacje na temat pokazu kulinarnego, konkursu i plebiscytu "Małopolski Smak" znajdują się na stronie internetowej http://www.malopolska.pl/.
Informacje uzyskać można również w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, ul. Racławicka 56, tel. (12) 63 03 437, e-mail: mgdo@malopolska.mw.gov.pl.
oraz
w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego MODR w Nowym Sączu
z/s w Nawojowej (p. Lucyna Kmak) - 33-335 Nawojowa 1
tel. (018) 445-70-36, email: nowysacz@modr.pl
fot. Leszek Langer Autor: -
Dodano: 2007-06-14 00:00:00
Zobacz też najnowsze aktualności
lub