Kategoria: Komunikaty Biura Prezydenta
III Małopolski Festiwal Smaku - półfinał
Niezwykłe potrawy, przekąski, prawdziwe kulinarne dzieła, tradycyjne metody przygotowywania żywności – to wszystko sądeczanie mogli zobaczyć podczas III Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbywał się w ubiegłą niedzielę na płycie sądeckiego Rynku. Przy każdym stoisku można było popróbować różnych wyrobów – od fasoli począwszy, aż po karkówkę grillowaną w ponczu. Impreza odbywała się pod patronatem Marszałka Województwa Małopolskiego – Marka Nawary. Ponieważ festiwalowe zmagania rozgrywały się na płycie sądeckiego Rynku, Prezydent Miasta Nowego Sącza – Ryszard Nowak, jako gospodarz miejsca, ufundował puchar i nagrodę dla stoiska, które przyciąga najwięcej smakoszy i przechodniów. Podczas festiwalu zaprezentowali się: producenci wyrobów spożywczych, prowadzący zarejestrowaną działalność gospodarczą, restauratorzy, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i inne organizacje.

Stoiska odwiedzili m.in. prezydent miasta – Ryszard Nowak, zastępca prezydenta – Bożena Jawor, wicemarszałek małopolski – Leszek Zegzda, przewodniczący rady miasta – Artur Czernecki, a także radni.
Około godziny 15.00 podsumowano III edycję Małopolskiego Festiwalu Smaku i wyłoniono zwycięzców, którzy z rąk wicemarszałka Leszka Zegzdy, prezydenta Ryszarda Nowaka oraz radnego wojewódzkiego Andrzeja Romanka odebrali nagrody i wyróżnienia.

Prezydent Ryszard Nowak pucharem i cennym upominkiem nagrodził stoisko Janiny Molek z żywnością wytwarzaną na bazie fasoli.
Komisja konkursowa nagrodziła wystawców w kliku kategoriach:
- wyroby piekarnicze i cukiernicze:
koniaczek – ciasto z kremem i galaretką z Firmy Cukierniczo-Gastronomicznej „Grześ” z Nawojowej,
- sery i inne przetwory mleczne:
maślanka truskawkowa Gaździna z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Nowego Sącza,
- wędliny oraz przetwory mięsne:
kabanos wieprzowy z Zakładów Mięsnych Wiesław Leśniak z Nowego Sącza,
- gotowe dania i potrawy:
pierogi staropolskie z Restauracji Laguna z Gorlic,
- inne produkty:
miód mniszkowy z Gospodarstwa Pasiecznego „Sądecki Bartnik” ze Stróż,
- najatrakcyjniejsze danie restauracyjne:
pierś lazurowa z Restauracji Laguna z Gorlic.
Swoje kulinarne typy wskazała również publiczność. Uznanie zdobyły:
- sery i inne przetwory mleczne:
maślanka truskawkowa Gaździna z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Nowego Sącza,
- wędliny oraz przetwory mięsne:
kiełbasa luksusowa z Firmy Eko-Struś z Białęj Niżnej,
- dania gotowe:
rolada z fasoli z sosem z borowików Pani Janiny Molek z Tropia,
- inne produkty:
masa makowa z Firmy Prospona z Nowego Sącza.
Wystawcy otrzymali okolicznościowe dyplomy i nagrody. Laureaci konkursu i plebiscytu zostali również zaproszeni do udziału w wielkim finale III Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się także na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 15-16 września.
Leszek Langer Autor: -
Dodano: 2007-07-30 00:00:00
Zobacz też najnowsze aktualności
lub