Kontakt: Rynek 1, 33-300 Nowy Sącz, tel. +48 18 443 53 08, +48 18 44 86 500

Sobota, 04 października 2025 r.    Imieniny obchodzą: Rozalia, Franciszek, Konrad

Kategoria: Komunikaty Biura Prezydenta

III Małopolski Festiwal Smaku - półfinał

Niezwykłe potrawy, przekąski, prawdziwe kulinarne dzieła, tradycyjne metody przygotowywania żywności – to wszystko sądeczanie mogli zobaczyć podczas III Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbywał się w ubiegłą niedzielę na płycie sądeckiego Rynku. Przy każdym stoisku można było popróbować różnych wyrobów – od fasoli począwszy, aż po karkówkę grillowaną w ponczu. Impreza odbywała się pod patronatem Marszałka Województwa Małopolskiego – Marka Nawary. Ponieważ festiwalowe zmagania rozgrywały się na płycie sądeckiego Rynku, Prezydent Miasta Nowego Sącza – Ryszard Nowak, jako gospodarz miejsca, ufundował puchar i nagrodę dla stoiska, które przyciąga najwięcej smakoszy i przechodniów. Podczas festiwalu zaprezentowali się: producenci wyrobów spożywczych, prowadzący zarejestrowaną działalność gospodarczą, restauratorzy, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i inne organizacje.














Stoiska odwiedzili m.in. prezydent miasta – Ryszard Nowak, zastępca prezydenta – Bożena Jawor, wicemarszałek małopolski – Leszek Zegzda, przewodniczący rady miasta – Artur Czernecki, a także radni.
Około godziny 15.00 podsumowano III edycję Małopolskiego Festiwalu Smaku i wyłoniono zwycięzców, którzy z rąk wicemarszałka Leszka Zegzdy, prezydenta Ryszarda Nowaka oraz radnego wojewódzkiego Andrzeja Romanka odebrali nagrody i wyróżnienia.






Prezydent Ryszard Nowak pucharem i cennym upominkiem nagrodził stoisko Janiny Molek z żywnością wytwarzaną na bazie fasoli.

Komisja konkursowa nagrodziła wystawców w kliku kategoriach:

- wyroby piekarnicze i cukiernicze:
koniaczek – ciasto z kremem i galaretką z Firmy Cukierniczo-Gastronomicznej „Grześ” z Nawojowej,
- sery i inne przetwory mleczne:
maślanka truskawkowa Gaździna z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Nowego Sącza,
- wędliny oraz przetwory mięsne:
kabanos wieprzowy z Zakładów Mięsnych Wiesław Leśniak z Nowego Sącza,
- gotowe dania i potrawy:
pierogi staropolskie z Restauracji Laguna z Gorlic,
- inne produkty:
miód mniszkowy z Gospodarstwa Pasiecznego „Sądecki Bartnik” ze Stróż,
- najatrakcyjniejsze danie restauracyjne:
pierś lazurowa z Restauracji Laguna z Gorlic.


Swoje kulinarne typy wskazała również publiczność. Uznanie zdobyły:

- sery i inne przetwory mleczne:
maślanka truskawkowa Gaździna z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Nowego Sącza,
- wędliny oraz przetwory mięsne:
kiełbasa luksusowa z Firmy Eko-Struś z Białęj Niżnej,
- dania gotowe:
rolada z fasoli z sosem z borowików Pani Janiny Molek z Tropia,
- inne produkty:
masa makowa z Firmy Prospona z Nowego Sącza.

Wystawcy otrzymali okolicznościowe dyplomy i nagrody. Laureaci konkursu i plebiscytu zostali również zaproszeni do udziału w wielkim finale III Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się także na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 15-16 września.

Leszek Langer

Autor: -
Dodano: 2007-07-30 00:00:00

Warto zobaczyć:

Centrum Informacji Turystycznej Budżet obywatelski Nowego Sącza dotacje-ochrona-srodowiska Zwiazek Powiatów Polskich Programy realizowane ze środków z budżetu państwa e-PUAP Nowosądeckie Forum Seniorów Nowosądecka Karta Rodziny Interwencja w sprawach nieporządku na terenach miejskich Stowarzyszenie Sądecki Obszar Funkcjonalny Punkt konsultacyjno-informacyjny programu Czyste Powietrze Realizujemy zadanie finansowane ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska Młodzieżowa Rada Miasta Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

Copyright © 2002-2025 Urząd Miasta Nowego Sącza WCAG 2.0 (Level AAA) W3C

Polityka Prywatności i Cookies