Kontakt: Rynek 1, 33-300 Nowy Sącz, tel. +48 18 443 53 08, +48 18 44 86 500

Piątek, 03 października 2025 r.    Imieniny obchodzą: Teresa, Gerard, Jan

Kategoria: Komunikaty Biura Prezydenta

Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Sączu

Miniona niedziela w Nowym Sączu należała do najlepszych producentów żywności z Małopolski. Na sądeckim Rynku odbyła się piąta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku, który był jednocześnie kiermaszem półfinałowym. Na specjalnie przygotowanych stoiskach prezentowało się 21 wystawców, którzy walczyli o nagrodę GRAND PRIX, prezentując regionalne, tradycyjne oraz ekologiczne produkty i potrawy.





















Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego reprezentował wicemarszałek Leszek Zegzda, który wraz z wiceprezydent Bożeną Jawor i wiceprezydentem Jerzym Gwiżdżem, wręczył Laureatom Konkursu i Plebiscytu dyplomy oraz atrakcyjne nagrody.







W Konkursie "Małopolski smak" zwyciężyły:
GRAND PRIX: Ser 100 % owczy biały i wędzony Gospodarstwa Agroturystycznego Ryszard Piaskowy ze Słopnic
II miejsce: Syrop z czarnej porzeczki - Tłocznia MAURER z Zarzecza
III miejsce: Udziec wieprzowy z pieca - Urygówka z Kamionki Małej.
Laureaci Plebiscytu według kategorii:
Smakołyki z legendą: Polędwiczka "Kogucik" firmy KONSPOL z Nowego Sącza
Tradycyjne specjały: Żurek po krakowsku Domu Weselnego "AKROPOL" z Gorlic
Ekologiczne Przysmaki: Chleb wiejski Gospodarstwa Ekologicznego Zygmunt Magdalena z Jurasowej
Jak u mamy: Zupa szczawiowa z wędzonką Gospodarstwa Agroturystycznego "U Sułków" z Wyskitnej.
Potrawy i produkty regionalne zgłoszone do Konkursu "Małopolski Smak" oceniało jury w składzie: Zbigniew Kurleto - prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników, Theofilos Vafidis - doradca kulinarny, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, z pochodzenia Grek, znany z programu "Europa da się lubić", Bogusława Hołysz - technolog żywienia, Grażyna Kulig - członek Towarzystwa Przyjaciół Sztuk Pięknych w Nowym Sączu oraz Dariusz Gnatowski, który jednocześnie był konferansjerem.
Podczas imprezy odbyły się również pokazy gotowania na żywo, w których uczestniczyły restauracje zgłoszone do konkursu na najsmaczniejszą potrawę. Zwyciężyły "Roladki drobiowe ze szpinakiem na cieciorce" przygotowane przez Quick Bar z Nowego Sącza.





Przez cały dzień wystawcom oraz mieszkańcom czas umilały występy artystów z Miejskiego Ośrodka Kultury oraz sądeckiego "Big Bandu". Ponadto odbywały się rozmaite quizy i konkursy.







Organizatorzy imprezy to: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego oraz Urząd Miasta Nowego Sącza.

Elżbieta Pach

Autor: -
Dodano: 2009-07-06 00:00:00

Warto zobaczyć:

Centrum Informacji Turystycznej Budżet obywatelski Nowego Sącza dotacje-ochrona-srodowiska Zwiazek Powiatów Polskich Programy realizowane ze środków z budżetu państwa e-PUAP Nowosądeckie Forum Seniorów Nowosądecka Karta Rodziny Interwencja w sprawach nieporządku na terenach miejskich Stowarzyszenie Sądecki Obszar Funkcjonalny Punkt konsultacyjno-informacyjny programu Czyste Powietrze Realizujemy zadanie finansowane ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska Młodzieżowa Rada Miasta Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

Copyright © 2002-2025 Urząd Miasta Nowego Sącza WCAG 2.0 (Level AAA) W3C

Polityka Prywatności i Cookies