Kategoria: Komunikaty Biura Prezydenta
Otwarto nowoczesny kompleks kuchenno-magazynowy
W dniu 29 lipca 2008 roku na terenie Zakładu Karnego w Nowym Sączu został oddany do użytku nowoczesny kompleks kuchenne - magazynowy. Uroczystego przecięcia wstęgi dokonał Dyrektor Okręgowy Służby Więziennej w Krakowie ppłk. Krzysztof Trela oraz wiceprezydent miasta Nowego Sącza - Jerzy Gwiżdż w obecności Dyrektora Zakładu Karnego ppłk. Tadeusza Chruślickiego oraz zaproszonych gości.
Kompleks został poświęcony przez kapelana zakładu, księdza Mirosława Depkę. Zakład Karny w Nowym Sączu czekał aż 12 lat na realizacje tej niezbędnej inwestycji.
Nowy kompleks kuchenne - magazynowy został zaprojektowany i wykonany zgodnie z najnowszymi przepisami sanitarno - higienicznymi. Zlokalizowany został w miejscu dotychczasowej kuchni więziennej, która funkcjonowała jako tymczasowa. Uzyskano dwukondygnacyjny zespół kuchenno — magazynowy obsługiwany wewnętrzną windą towarową.
Taki układ kuchni i magazynu żywnościowego eliminuje dotychczasowy, uciążliwy sposób transportowania artykułów żywnościowych ze „starego" magazynu żywnościowego znajdującego się w oddalonym od kuchni o około 200 metrów budynku.

Nowy kompleks „żywnościowy" spełnia wszystkie rygorystyczne wymagania tzw. systemu HACCP, obowiązującego we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Dotyczy to zarówno lokalizacji, wykonania pomieszczeń kompleksu oraz opracowania ciągów technologicznych i skompletowania nowoczesnego wyposażenia i urządzeń. Nowa kuchnia może dziennie sporządzić do 600 pełnowartościowych posiłków (śniadania, obiady, kolacje). Technologia i skompletowanie urządzeń, zostały oparte na nowych, o wiele wydajniejszych i oszczędniejszych nośnikach energetycznych jakimi są gaz ziemny oraz energia elektryczna. Dotychczas posiłki przygotowywano w urządzeniach zasilanych parą niskoprężną. W wyposażeniu kuchni zostały zamontowane najnowocześniejsze urządzenia tj. piece konwekcyjne niemieckiej firmy RATIONAL , które funkcjonuj ą w oparciu o zamknięty obieg ciepłego powietrza jednocześnie produkując 160 porcji w jednym cyklu. Zamontowano również automatyczną zmywarkę do termosów firmy WINTERHALTER oraz zintegrowany zespół chłodni z możliwością komputerowej transmisji i wydruku danych.

Cały kompleks został wyposażony w nowoczesny, w pełni automatyczny system mechanicznej wentylacji nawiewno - wywiewnej z glikolowym wymiennikiem ciepła.
Oddany do użytku kompleks kuchni i magazynu żywnościowego, pomimo iż zlokalizowany w XVII wiecznych murach zakładu może być jego wizytówką w XXI wieku.
Autor: -
Dodano: 2008-07-31 00:00:00
Zobacz też najnowsze aktualności
lub