Kategoria: Komunikaty Biura Prezydenta
W Nowym Sączu odbył się półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku
W niedzielę na nowosądeckim Rynku odbył się półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku. W ramach Festiwalu rozegrano konkurs i plebiscyt dla publiczności "Małopolski Smak". Jury konkursowe w składzie między innymi ze znanym z programu "Europa da się lubić" Grekiem Theofilosem Vafidisem oraz Zbigniewem Kurleto - Prezesem Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników wybierała najlepszych. Nagrodę przyznała również wiceprezydent Bożena Jawor, która nagrodziła stoisko Sądeckiego Bartnika. Zwycięzcom nagrody wręczali wicemarszałek Leszek Zegzda oraz dyrektor MODR Marek Kwiatkowski.
W tym roku Festiwalowi towarzyszy specjalna akcja Samorządu Województwa Małopolskiego i "Polski Gazety Krakowskiej" - Małopolska Szkoła Smaku.
Do 12 września na adres Gazety można przesyłać tradycyjne, regionalne przepisy,
z których wydana zostanie Małopolska Książka Kucharska. Uczestnicy akcji zbierania przepisów mogą wygrać nagrody (m.in. kuchenki mikrofalowe, sokowirówki, roboty kuchenne i inne kulinarne akcesoria), a autorzy najlepszych propozycji zostaną zaproszeni do zostania "Szefem Szefa Kuchni".
Wyniki konkursu:
Jury konkursowe w składzie: Theofilos Vafidis („Europa da się lubić”), Tomasz Leśniak (kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski) oraz Zbigniew Kurleto (Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników) nagrodziło:
- w kategorii: Sery i wyroby mleczne – Piaskowy Ryszard gospodarstwo rolne ze Słopnic – sery owcze
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze – Gospodarstwo agroturystyczne Kazimiera Piwowar z Męciny – chleb wiejski
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne – nie przyznano głównej nagrody
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne – Tłocznia Maurera z Zarzecza – sok gruszkowy
- w kategorii: Miody – gospodarstwo pasieczne Sądecki Bartnik ze Stróż – miód akacjowy
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy – Restauracja Laguna z Gorlic – pierogi z soczewicą
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, osoby fizyczne – KGW Zbludza ze Zbludzy – zraziki z kaszą gryczaną
- w kategorii: Najatrakcyjniejsze danie restauracyjne - Restauracja Laguna z Gorlic – polędwica marynowana
Wyniki plebiscytu:
Obok profesjonalistów, w specjalnym plebiscycie głosowali także mieszkańcy Nowego Sącza i turyści. W sumie oddano aż 1948 głosów, a faworytami publiczności okazali się m.in.:
- w kategorii: Sery i wyroby mleczne – Piaskowy Ryszard gospodarstwo rolne ze Słopnic – sery owcze
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze – Gospodarstwo agroturystyczne Magdalena Zygmunt z Juraszowej – chleb wiejski z łopaty
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne – Firma EKO Struś z Białej Niżnej – pasztet ze strusia
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne – Firma PROSPONA z Nowego Sącza – frużelina – wiśnie w żelu
- w kategorii: Miody - gospodarstwo pasieczne Sądecki Bartnik ze Stróż – miód akacjowy
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy – Karczma Dziurnówka z Wysowej – kugiel ziemniaczany z combrem baranim
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, osoby fizyczne – KGW Ptaszkowa z Ptaszkowej – paluszki mięsne po ptaszkowsku
W wyniku losowania wśród kuponów biorących udział w plebiscycie, Nagrodę Marszałka Województwa (grill elektryczny) otrzymał Konrad Ziółkowski z Warszawy.
Małgorzata Grybel
Autor: -
Dodano: 2008-08-18 00:00:00
Zobacz też najnowsze aktualności
lub