Kategoria: Komunikaty Biura Prezydenta
Pierogi, potrawy z kapusty, kaszy i grzybów, wyroby z mięsa oraz różnego rodzaju wypieki z ciasta można było skosztować podczas Siódmego Małopolskiego Festiwalu Smaku w Nowym Sączu. W sobotę na sądeckim Rynku swoje wyroby zaprezentowało 20 wystawców. Wszyscy rywalizowali w konkursie „Małopolski Smak”. Wystawcy zgłosili swoje produkty w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą” oraz „Jak u mamy”. Produkty były oceniane przez jury, w którym zasiadał m.in. Dariusz Gnatowski, znany aktor i smakosz.
Wiceprezydent Bożena Jawor podziękowała organizatorom za to, że Nowy Sącz jest na trasie Małopolskiego Festiwalu Smaku. Gratulowała również laureatom i tym wszystkim, którzy przyjechali do naszego miasta, aby zaprezentować swoje kulinarne pomysły.
W uroczystym zakończeniu sądeckiego etapu uczestniczył m.in. członek Zarządu Województwa Małopolskiego Stanisław Sorys oraz wiceprzewodniczący Rady Miasta Nowego Sącza Stefan Chomoncik.
W tegorocznej edycji największego kulinarnego święta w regionie, pomimo deszczowej i zimnej aury spora grupa sądeczan chciała spróbować oryginalnych, tradycyjnych potraw i przysmaków.
Każdy na stoiskach mógł znaleźć coś dla siebie. Czas spędzony na zwiedzaniu i degustowaniu umilały gościom festiwalu zespoły „Lachy” oraz „Sądeczanie”, a także młodzi artyści z Miejskiego Ośrodka Kultury w Nowym Sączu, zespołów „Tęcza” i tańca nowoczesnego „Jump Step Crew” oraz sądecki Chór Gospel.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Wyniki Plebiscytu i Konkursu „Małopolski Smak”
Plebiscyt „Małopolski Smak”
Kategoria: EKOLOGICZNE PRZYSMAKI
Gospodarstwo Ekologiczne Danuta Rybska z Nowego Sącza – produkt: szlachecki deser, owoce w sosie waniliowym
Kategoria: TRADYCYJNE SPECJAŁY
Gospodarstwo Pasieczne „Kószka” Piotr Kołacz z Gródka nad Dunajcem – produkt: miód spadziowy
Kategoria: SMAKOŁYKI Z LEGENDĄ
Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Laskopol” Halina Dudek i Roman Dudek z Limanowej – produkt: szynka pieczona
Kategoria: JAK U MAMY
Koło Gospodyń Wiejskich z Tęgoborza – produkt: pierogi z kapustą
Konkurs „Małopolski Smak” (skład komisji: Zbigniew Kurleto – przewodniczący Komisji Konkursowej, Dariusz Gnatowski, Tomasz Leśniak, Stefan Chomoncik)
III miejsce
Zygmunt Magdalena z Juraszowej - produkt: kukiełka podegrodzka
II miejsce
Małgorzata Pokrzyk z Zagorzyna – produkt: ser klagany panierowany i smażony
Grand Prix
Przetwórnia Owoców i Warzyw „Prospona” z Nowego Sącza – produkt: płatki z róży z cukrem
Pokaz gotowania na żywo
I miejsce
Restauracja „Bohema” z Nowego Sącza – produkt: roladki z cielęciny po staropolsku faszerowane wątróbką drobiową w sosie kurkowym podane z pyzami oraz kapustą czerwoną aromatyzowaną powidłem śliwkowym
Autor: -
Dodano: 2011-07-04 11:43:52