Kategoria: Komunikaty Biura Prezydenta
Udane gotowanie
Duża frekwencja towarzyszyła zorganizowanemu – już po raz drugi – w Nowym Sączu "Wielkiemu Gotowaniu", czyli plenerowej akcji "Lata z Radiem", miesięcznika "Moje Gotowanie" oraz firmy „Winiary”.
Podobnie, jak podczas poprzedniej, zimowej wizyty w naszym mieście, impreza – przygotowana na placu przy rzece Kamienicy – zgromadziła kilka tysięcy widzów, a największy garnek (5100 litrów, masa 600 kg)) w Europie cieszył się wielkim powodzeniem. Smakowite zapachy roztaczała także olbrzymia patelnia.
Na czele ekipy "Wielkiego Gotowania" stał kucharz nad kucharzami, najlepszy specjalista w Polsce - mistrz Robert Sowa. Słynny kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej. Najłatwiej spotkać Go w ekskluzywnym Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie gdzie jest szefem kuchni. Tym razem mistrz Sowa ugotował i wysmażył dla sądeczan dania z kuchni brytyjskiej: zupę: marchwiową ze świeżą kolendrą, a na drugie danie - pikantne żeberka wołowe w sosie curry z pieprzem kajeńskim.
Żywo oklaskiwani byli wykonawcy: Pan Yapa, zespoły The Postman, Formacja Nieżywych Schabuff i Stachursky. Powszechny zachwyt wzbudził pokaz sztucznych ogni.
Impreza poprowadzona z humorem przez Zygmunta Chajzera i Romana Czejarka była także dobrą promocją miasta. Prezydent Nowego Sącza Józef Antoni Wiktor miał okazję udzielać na żywo wywiadów dla programu I Polskiego Radia.

fot. (leś)

fot. (leś)
Autor: -
Dodano: 2003-08-25 00:00:00
Zobacz też najnowsze aktualności
lub