Kategoria: Komunikaty Biura Prezydenta
Przetwory owocowe przygotowane przez Danutę Rybską z Nowego Sącza zwyciężyły w nowosądeckim półfinale 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku.
W minioną niedzielę na sądeckim Rynku swoje wyroby prezentowali wystawcy z regionu. W Nowym Sączu powitali ich wiceprezydent Bożena Jawor, radni wojewódzcy Leszek Zegzda i Andrzej Bulzak oraz Ryszard Poradowski, członek Zarządu Powiatu Nowosądeckiego.
Sądeczanie oraz turyści chętnie degustowali i kupowali produkty. W ramach plebiscytu oddawali również głosy na ulubione potrawy. A wszystko odbywało się przy dźwiękach dobrej muzyki i pięknych piosenek w wykonaniu artystów i zespołów z Miejskiego Ośrodka Kultury w Nowym Sączu.
Wszystkie potrawy i dania rywalizowały o Grand Prix oraz w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą” oraz „Jak u mamy”. Wszystkie produkty oceniało jury.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
ZWYCIĘZCY:
Plebiscyt:
„Przysmak ekologiczny” – kapłon galicyjski Janiny Krok z Białej Niżnej.
„Tradycyjny specjał” – miód spadziowy Gospodarstwo Pasieczne "Kószka" z Gródka nad Dunajcem.
„Smakołyk z legendą” – czarne porzeczki do ciast i deserów firmy Prospona z Nowego Sacza.
„Jak u mamy” – chleb razowy gruboziarnisty Kazimiery Piwowar z Męciny.
Konkurs:
Grand Prix - Gospodarstwo Ekologiczne Wolica z Nowego Sącza - Tort babci Eleonory z różanką wolicką.
Wyróżniono również Janinę Molek z Tropia (pasztet z fasoli "Piękny Jaś") i Firmę "Laguna" z Gorlic (karczek faszerowany borowikiem otulony liśćmi kapusty).
Autor: -
Źródło: Biuro Prasowe
Dodano: 2013-07-22 10:40:26