Kategoria: Media informują
Chluba sądeckiego masarstwa
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polskiej patronowały piątej edycji ogólnopolskiego plebiscytu zorganizowanego przez branżowe pismo Rzeźnik Polski. Wśród blisko 50 firm wędliniarskich, najwyższe laury zdobył Wiesław Leśniak, właściciel Zakładów Mięsnych z Nowego Sącza.
– Uznanie jury, któremu przewodniczył prof. Włodzimierz Dolata z Akademii Rolniczej w Poznaniu zdobyły nasze wyroby: pasztet domowy i indyk królewski – mówi Wiesław Leśniak. – Wysoko oceniono też kiełbasę swojską i pieczeń szlachecką. W klasyfikacji generalnej wśród krajowych zakładów mięsnych produkujących powyżej 5 ton na dobę zajęliśmy drugie miejsce.
Jednym słowem sądeckie masarstwo i wędliniarstwo ma się dobrze, bo oprócz firmy Leśniaka dobrze prosperują i inne.
Dodajmy też, że Wiesław Leśniak masarstwa uczył się od swojego ojca Edwarda. Zakład istnieje od 15 lat i zatrudnia około 100 soób. Prowadzi sklepy firmowe i hurtownie. Przed paroma tygodniami uzyskał certyfikat unijny dotyczący wyrobów spożywczych HACCP.
Firma ponadto szkoli masarzy i przeprowadza egzaminy, a masarze sądeccy wychodzący spod ręki Wiesława Leśniaka są poszukiwanymi fachowcami w Niemczech, Anglii, Szkocji i Irlandii.
(yes)
Autor:
Źródło: Gazeta Krakowska
Dodano: 2005-04-14 00:00:00
Zobacz też najnowsze aktualności
lub