Kategoria: Komunikaty Biura Prezydenta
Wiceprezydent Jerzy Gwiżdż spotkał się z przedstawicielami Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej, w tym również Ambasady Brytyjskiej w Polsce. Spotkanie, w którym uczestniczyli Agnieszka Libura – Dyrektor Brytyjsko–Polskiej Izby Handlowej w Krakowie oraz Agata Nogieć – Manager Brytyjsko–Polskiej Izby Handlowej w Krakowie oraz Kazimierz Pazgan – Prezes Zarządu KONSPOL HOLDING Sp. z o.o., Paweł Kukla – Prezes Zarządu Sądeckiej Izby Gospodarczej, Marek Kaleta – Prezes Zarządu KALMAR Sp. z o.o., Grzegorz Sus – Dyrektor Nowosądeckiego Inkubatora Przedsiębiorczości, Alina Marek – Kierownik Biura Obsługi Przedsiębiorcy Wydziału ds. Przedsiębiorczości Urzędu Miasta Nowego Sącza, miało miejsce w siedzibie firmy Konspol, która jest najbardziej zaawansowanym technologicznie producentem i przetwórcą kurczaka w Polsce, zaliczanym do europejskich liderów. Jak podkreślił wiceprezydent Jerzy Gwiżdż, celem spotkania była prezentacja potencjału gospodarczego naszego miasta firmom zagranicznym, zainteresowanym inwestycjami w Nowym Sączu i subregionie. „Spotkanie to forma wsparcia gospodarczego dla sądeckiego biznesu w rozwijaniu kontaktów międzynarodowych, z myślą o ich ekspansji i otwarciu się na polsko–brytyjską współpracę” – mówił wiceprezydent Jerzy Gwiżdż. Przedstawiciele Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej, mieli możliwość zapoznania się z ofertą Grupy Konspol, innowacyjnością jeśli chodzi o produkcję wyrobów z kurczaka i ogromną ekspansją na rynkach krajowym i zagranicznym. Prezes Kazimierz Pazgan podkreślał, że Grupa Konspol jest najbardziej zaawansowanym technologicznie producentem i przetwórcą kurczaka w Polsce, zaliczanym do europejskich liderów.
„Mamy nowoczesną, w pełni skomputeryzowaną wytwórnię pasz o wydajności 30 ton produkcji pasz na 1 godzinę i jesteśmy producentem kurczaków hodowanych na paszach roślinnych opartych na niemodyfikowanej soji i kukurydzy, bez dodatków mączek mięsno-kostnych, bez tłuszczy zwierzęcych, bez antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Mamy również jedną z najbardziej nowoczesnych w Europie ubojni kurczaków chłodzonych po uboju powietrzem o wydajności 12 tys. sztuk kurczaków na godzinę. Zakład posiada międzynarodowe certyfikaty jakości, w tym BRC oraz Halal. W Konspol Bis została uruchomiona również linia do produkcji convenience food. Ponadto oferujemy ponad 100 asortymentów, wszystkie wyprodukowane na bazie unikalnej technologii w 100% z mięsa kurczaka, o potencjale produkcyjnym 4 tys. ton wyrobów gotowych miesięcznie. Firma ma własne zaplecze logistyczne. Dostosowujemy się do potrzeb rynku, nie stoimy wmiejscu i ciągle wprowadzamy nowe produkty. Jedynym utrudnieniem jest brak szybkiej trasy do Brzeska” - mówił prezes Kazimierz Pazgan.
![]() | ![]() | ![]() |
Agnieszka Libura – Dyrektor Brytyjsko–Polskiej Izby Handlowej w Krakowie pytała o innowacyjność, o wizję prosperowania Grupy w następnych latach i nie ukrywała, że jest pod wrażeniem rozmachu z jakim rozwija się sądecka firma. Przedstawiciele Izby odwiedzili również inną sadecką firmę „Kalmar” zajmującą się produkcją mebli tapicerowanych w zakresie mebli wypoczynkowych, której wyroby znajdują odbiorców w kraju jak również za granicą: Słowacja, Czechy, Niemcy, Belgia, Dania oraz kraje skandynawske. Ponadto podczas spotkania Paweł Kukla – Prezes Zarządu Sądeckiej Izby Gospodarczej zaprezentował pokrótce inne sądeckie firmy, które są znane na całym świecie.
Jest duża szansa, że współpraca z Brytyjsko-Polska Izbą Handlową przyczyni się do zdobycia kolejnych odbiorców, tym razem w Wielkiej Brytanii.
Autor: -
Dodano: 2013-10-02 11:13:57